diumenge, 21 de novembre del 2010

Sheridan Le Fanu

El nom de Joseph Thomas Sheridan Le Fanu no és potser tan conegut com ho poden ser els dels autors Bram Stoker, Edgar Allan Poe o R. L. Stevenson, però la importància i influència de la seva obra és cabdal. Escriptor irlandès de contes i novel·les de misteri, és considerat el pioner de les històries de fantasmes i del gènere de terror en la seva forma moderna. Dintre de la seva àmplia obra de relats i contes destacaré un en especial: Carmilla. 
Carmilla és quelcom més que una obra de referència, més que un clàssic del segle XIX, és la primera obra de ficció sobre el mite del vampir (de fet va influir molt a Bram Stoker per al seu Dràcula).
El relat explica la història d’una misteriosa jove, Carmilla, de bellesa inquietant i naturalesa malaltissa, a qui unes misterioses circumstàncies porten a passar una temporada a un castell aïllat, a la regió d’Estíria, a Àustria. Allà s’inicia una apassionada relació d’amistat entre Carmilla i la narradora de la història, una relació que s’insinua com un amor lèsbic, i que mou forces desconegudes que trasbalsen la vida al castell. 
Una obra fascinant, gairebé hipnòtica, on la superstició, les ombres nocturnes, el romanticisme gòtic i unes morts inexplicables van establir les bases de la literatura sobre vampirs. Un llibre indispensable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada