dimecres, 22 de juliol del 2009

Jaroslav Hasek

Jaroslav Hasek va néixer a Praga el 1883. És un dels escriptors txecs més coneguts gràcies al seu llibre "Les aventures del bon soldat Svejk". Anarquista durant la seva joventut, escriu molts articles satírics per a revistes. El seu estil literari contrastava fortament amb la literatura convencional de l'època, a l'utilitzar de manera desmesurada un llenguatge groller i vulgar. Va ser aquest el motiu pel qual va ser ignorat pels cercles literaris. També va esdevenir redactor de la revista "Svet zvirat" (Món dels animals), la qual gràcies a la seva contribució va gaudir breument d'una gran popularitat, ja que Hasek es dedicava a publicar articles sobre animals inventats. L'espectacular descobriment d'una puça de temps prehistòrics, per exemple, va crear un gran furor dins la comunitat científica.
Hasek va ser cofundador del "Partit del progrés moderat al límit de la llei" (SMPVMZ)) amb el qual al 1911 va satiritzar la resta de partits polítics i el sistema electoral. En els seus discursos Hasek, en nom del seu partit, reclamava la reimplantació de l'esclavitud, la nacionalització dels conserges i prometia també un aquàrium portàtil per a cada un dels votants del partit.
Durant la primera guerra mundial Hasek va ingressar a l'exèrcit austrohongarès i va ser destinat al front de l'est al regiment d'infanteria de Bohèmia núm. 91. Sota captiveri de guerra rus Hasek es va incorporar a la legió txeca i posteriorment es va passar a l'Exèrcit Roig. Al 1918 va ingressar al partit comunista rus. Al 1920 va tornar a Praga, on va emprendre la creació de la seva obra principal, la novel·la "Les aventures del bon soldat Svejk", originalment publicada en lliuraments setmanals i amb les il·lustracions del seu amic Josef Lada. La novel·la restaria inacabada, ja que Hasek patia d'una tuberculosis encomanada durant la guerra i a més el seu estat era feble degut al seu prolongat i fort alcoholisme. Jaroslav Hasek va morir a l'edat de 39 anys.
Hasek només va poder escriure els tres primers capítols de la novel·la i part del quart.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada